Acupunctuur

Acupunctuur maakt onderdeel uit van de eeuwenoude Chinese Geneeskunst. Door met naalden speciale punten op het lichaam te behandelen, wordt het lichaam gestimuleerd om Qi te harmoniseren en op de juiste manier naar de juiste delen van het lichaam en geest te bewegen. Het lichaam en de geest kunnen op deze manier zelf helen.

MERIDIANEN EN ACUPUNCTUURPUNTEN

Ons hele lichaam is voorzien van meridianen. Hoewel we deze (nog) niet kunnen zien, zijn ze wel degelijk aanwezig in ons lichaam. In deze meridianen stroomt Qi die al onze organen, zintuigen, huid, spieren – kortom ons hele lichaam – voorziet van de nodige voedingsstoffen. Ook wordt via deze meridianen alles wat niet meer nodig is afgevoerd. Op deze meridianen bevinden zich speciale punten, die wij acupunctuurpunten noemen. Chinese artsen hebben eeuwen geleden vastgesteld dat ze door het zetten van naalden op deze (acupunctuur)punten bijzondere acties in het lichaam in gang konden zetten. Zo zijn er acupunctuurpunten die diarree kunnen stoppen, of een baby uit stuitligging kunnen laten draaien.

ACUPUNCTUUR EN NAALDEN

Ja, acupunctuur maakt gebruik van naalden: hele dunne naalden. De meest gebruikte naalden zijn 0,16 tot 0,25 mm dun. Ter vergelijking: een injectienaald om bloed te prikken is 0,5 tot 1,2 mm dik. Je kunt een klein prikje voelen als de naald ingezet wordt en daarna kun je een stroompje voelen, een warme tinteling, zwaarte of juist helemaal niets. Alle acupunctuurnaalden zijn steriel verpakt en worden éénmalig gebruikt.