Qi, Qi gong en Zhineng Qigong

Everything is Qi and Qi is everything that exists
Elisabeth Rochat de la Vallée

Het begrip Qi is een belangrijk onderdeel van de Chinese kijk op het leven en het universum. Zoals Elisabeth Rochat de la Vallée al stelde: Alles is Qi en Qi is alles dat bestaat.
Alles in dit universum bestaat uit Qi: onze aardbol, de lucht, en ook ons lichaam. Maar Qi is veel meer dan dat; het is ook het functioneren van ons lichaam, het verdampen van water naar mist en vervolgens naar regen en ga zo maar door…

In het westen wordt Qi vaak vertaald als energie, adem, levenskracht. En hoewel het veel meer is dan dat, is het voor ons begrip voldoende.

Zonder Qi is er geen leven; er is geen leven zonder energie, adem of levenskracht. Ons hele lichaam bestaat uit Qi en kan Qi uitwisselen met het universum. Qi stroomt door onze meridianen en voeden onze organen, ogen, oren, hersenen, kortom ons hele lichaam.

‘Slechte’ Qi laat ons ziek voelen en na ziekte wordt vaak nog ‘oude’ Qi opgeslagen in onze cellen. Alsof we na een wild feest de kamer niet opruimen. Deze ‘oude’ Qi kan onze gezondheid beperken en ons moe doen voelen.

De kwaliteit van de Qi in ons lichaam bepaalt dus of we ons gezond of ziek voelen. Door een acupunctuurbehandeling of door Qi gong te beoefenen, kunnen we de kwaliteit van de Qi in ons lichaam veranderen en verbeteren. Letterlijk betekent Qi gong Qi werk. Aan de slag met Qi dus!

Zhineng Qigong is een vorm van Qi gong die in de jaren ’80 is ontwikkeld door dokter Pang Ming. Deze vorm is speciaal ontwikkeld om op een eenvoudige manier de kwaliteit van Qi in het lichaam te verbeteren. Hiervoor werken we met Hun Yuan Qi; de meest pure vorm van Qi. Tijdens het uitvoeren van de oefeningen wisselen we onze ‘oude’ Qi uit met de Hun Yuan Qi uit het universum. En door deze pure Qi kan ons lichaam en geest zich weer gezond voelen.