Chinese Yoga

Is Zhineng Qigong zoiets als yoga?

Als ik vertel over Zhineng Qigong, wordt regelmatig deze vraag gesteld. En dat zette mij aan het denken: kun je Zhineng Qigong als een soort yoga zien? Nu ben ik maar in beperkte mate bekend met yoga; ik heb een jaar of twee Dru yoga beoefend, en wat Hatha yoga lessen gevolgd op de sportschool. Een expert op dat gebied kun je me niet noemen. Dus ben ik aan het ‘Googlen’ geslagen.

Er is veel gezegd en geschreven over yoga en je kunt er veel, veel meer over lezen dan ik heb gedaan. Een aantal speerpunten zie ik telkens terug komen:

  • De oefeningen dienen ter ontspanning en worden als heilzaam ervaren bij spanningen
  • Je krijgt er soepele spieren en een soepel lichaam mee
  • Het zorgt voor balans en je ervaart meer innerlijke rust
  • Iedereen kan het beoefenen; jong en oud, ook als je een beperking hebt

En weet je, bovenstaande punten zijn ook van toepassing op Zhineng Qigong.  Dus zeg ik: ja, je kunt Zhineng Qigong als een Chinese yoga zien.

Natuurlijk zijn er ook verschillen, net zoals er tussen de verschillende vormen van yoga verschillen zijn. Iedere vorm heeft zijn eigen oefeningen, focus en achterliggende filosofieën.

Ben je bekend met yoga en ben je benieuwd naar Zhineng Qigong? Meld je dan aan om een les in Hilversum mee te doen, om kennis te maken met deze “Chinese yoga”. Wie weet raak je er net zo door gegrepen als ik.

Links

Zoals gezegd, er is veel informatie over yoga te vinden. In mindere mate over Zhineng Qigong (of Chineng Qigong). Hieronder een mooi startpunt: